نوشته شده توسط : کاریاب

انواع فایل سیستم در سیستم عامل ها

انواع فایل سیستم در سیستم عامل ها برای مدیریت و ذخیره‌سازی اطلاعات و فایل‌ها استفاده می شوند. این انواع فایل سیستم‌ها به تعداد زیادی وجود دارند، اما دو نوع اصلی از آن‌ها عبارتند از:

  1. فایل سیستم مبتنی بر هیرارشی (Hierarchical File System): این نوع فایل سیستم به طور معمول در سیستم‌های عامل شبه‌یونیکس مانند Linux و macOS استفاده می‌شود. در این نوع فایل سیستم، فایل‌ها و دایرکتوری‌ها به صورت یک درخت سلسله‌مراتبی سازماندهی می‌شوند. هر دایرکتوری می‌تواند حاوی فایل‌ها و دایرکتوری‌های دیگر باشد.

  2. فایل سیستم مبتنی بر NTFS (New Technology File System): این نوع فایل سیستم معمولاً در سیستم‌عامل ویندوز استفاده می‌شود. NTFS امکانات پیشرفته‌تری از جمله پشتیبانی از فایل‌های بزرگ، سطح دسترسی، رمزنگاری و ویژگی‌های پیشرفته دیگر را ارائه می‌دهد.

علاوه بر این دو نوع اصلی، سیستم‌عامل‌های دیگر نیز از فایل سیستم‌های مختلفی استفاده می‌کنند، مانند FAT (File Allocation Table) که در سیستم‌عامل‌های قدیمی و ویندوز استفاده می‌شد، و exFAT که برای حافظه‌های فلش و دستگاه‌های قابل حمل مناسب است. هر نوع فایل سیستم ویژگی‌ها و مزایای خود را دارد و از آن به تنظیمات و نیازهای سیستم‌عامل مرتبط با آن استفاده می‌شود.

. برخی از انواع رایج سیستم فایل عبارتند از:

  1. FAT (File Allocation Table)-1977
  2. NTFS (New Technology File System)-1993
  3. ext (Extended File System)-1992
  4. HFS (Hierarchical File System)-1985
  5. APFS (Apple File System)-2017
  6. ReFS (Resilient File System )-2012
  • FAT : یک فایل سیستم قدیمی که توسط نسخه های قدیمی ویندوز و سایر سیستم عامل ها استفاده می شود.
  • NTFS: یک فایل سیستم مدرن که توسط ویندوز استفاده می شود. از ویژگی هایی مانند مجوزهای فایل و پوشه، فشرده سازی و رمزگذاری پشتیبانی می کند.
  • ext: یک فایل سیستم که معمولا در سیستم عامل های مبتنی بر لینوکس و یونیکس استفاده می شود.
  • HFS: یک سیستم فایل که توسط macOS استفاده می شود.
  • APFS: یک سیستم فایل جدید توسط اپل برای مک و دستگاه های iOS خود معرفی شده است.
  • ReFS:  یک فایل سیستم است که توسط مایکروسافت برای استفاده در سیستم عامل ویندوز طراحی شده است تا بر برخی از محدودیت های فایل سیستم NTFS غلبه نماید.

مزایای استفاده از فایل سیستم

  • سازماندهی(Organization): با سازماندهی فایل ها مدیریت آن ها را ساده تر میکند.
  • حفاظت از داده ها(Data protection):  معمولا شامل permission  های فایل و پوشه ها هستند  و  پشتیبان گیری و رمز گذاری آن ها و تشخیض خطا هستند تا از داده ها محافظت کنند.
  • بهبود عملکرد (Improved performance): فایل سیستم با یک طراحی خوب می تواند عملکرد خواندن و نوشتن داده ها را بر روی دیسک بهبود بخشد.

معایب استفاده از فایل سیستم

  • سازگاری(Compatibility): انتقال فایل بین سیستم عامل های مختلف که دارای  system file   متفاوت است دشوار است.
  • سربار فضای دیسک(Disk space overhead): ممکن است از مقداری فضای دیسک برای ذخیره Meta date  و سایر اطلاعات overhead استفاده کنند که باعث کاهش فضای موجود برای داده ها می شود.
  • آسیب پذیری (Vulnerability): سیستم های فایل می توانند در برابر خرابی داده ها، بدافزارها و سایر تهدیدات امنیتی آسیب پذیر باشند که می تواند ثبات و امنیت سیستم را به خطر بیندازد.

 

 


:: بازدید از این مطلب : 17
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

معرفی انواع فرمت های صوتی، تصویری و گرافیکی

حتما لغت فرمت به گوش شما خورده است. فرمت یک روش استاندارد جهت نشان دادن، قرارگیری و نحوه رمزنگاری داده ها می باشد. امروزه فرمت های بسیار زیادی عرضه شده است که از هر کدام در یک زمینه خاص استفاده می شود. در اینجا ما قصد داریم با انواع فرمت های صوتی، تصویری و گرافیکی آشنا شویم.

فرمت های صوتی

قبل از معرفی انواع فرمت های صوتی، بهتر از با مفهوم Bitrate آشنا شویم. به صورت کلی به تعداد بیت هایی که در هر واحد از زمان پردازش می شود، Bitrate گفته می شود. هر چه در یک فایل صوتی Bitrate بالاتر باشد، کیفیت آن فایل صوتی هم بیشتر خواهد بود. معمولا فایل های صوتی با سه کیفیت ۱۲۸، ۱۹۲ و ۳۲۰ برای دانلود قرار داده می شوند که ۳۲۰ بالاترین کیفیت را در اختیار شما قرار خواهد داد. مورد بعدی تقسیم بندی فررمت های صوتی می باشد. کلیه فرمت های صوتی به دو دسته تقسیم بندی می شوند. فرمت های فشرده شده مثل mp3 و فرمت های فشرده نشده مثل wav، که فرمت های فشرده نشده دارای حجم بالاتری نسبت به فرمت های فشرده شده هستند. همچنین فرمت های فشرده شده نیز به دو دسته با افت کیفیت مثل MP3 و بدون افت کیفیت مثل FLAC تقسیم بندی می شوند.

 

انواع فرمت های صوتی

AMR

شما وقتی با موبایل خود صدایی را ضبط می کنید، این فایل صوتی با فرمت AMR ذخیره می شود و این فرمت یک فرمت استاندارد برای موبایل می باشد.

APE

این فرمت یک فرمت فشرده شده است و فایل های صوتی که با این فرمت هستند تا حد زیادی بدون افت کیفیت فشرده شده اند. این فرمت اغلب در ویندوز قابل استفاده است ولی با نرم افزارهای جانبی می توان در لینوکس هم از آن استفاده کرد.

FLAC

این فرمت جزء فرمت های فشرده شده و متن باز می باشد که از کیفیت آن کاسته نشده و از فرمت APE محبوب تر می باشد و به طور کامل می توان از آن در لینوکس استفاده کرد. همچنین این فرمت از سخت افزارهای بیشتری نسبت به APE پشتیبانی می کند.

MID

این فرمت یک فرمت با فشردگی بالا می باشد و یک موسیقی بلند که فرمت آن MID باشد، دارای حجم بسیار کمی خواهد بود. از این فرمت بیشتر برای موسیقی های پس زمینه استفاده می شود. همچنین وقتی از این فرمت استفاده می کنید باید فایل صوتی شما فاقد صدای خوانند باشد.

MP3

این فرمت اصلی ترین و مهم ترین فرمت صوتی می باشد و سال های زیادی است که به عنوان یک فرمت استاندارد و بین الملی در اکثر نرم افزارها و سخت افزارها مورد استفاده قرار می گیرد. اکثر فایل های صوتی و موسیقی ها با این فرمت عرضه می شوند. همچنین این فرمت با کاهش تعداد بایت های موجود در فایل صوتی و حذف قسمت های ضعیف فایل صوتی که توسط انسان قابل شنیدن نیست، حجم فایل را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.

MPC

این فرمت در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت ولی چند سالی است که منسوخ شده است.

OGG

این فرمت به صورت متن باز عرضه شده و رقیب MP3 می باشد. به دلیل متن باز بودن این فرمت، شرکت های مختلف با تغییراتی که در نرخ بیت آن می دهند، هر کدام از آن ها دارای کیفیت و حجم متفاوتی هستند. اگر شما با فایل های مختلف با مدت زمان یکسان مواجه شدید که کیفیت و حجم آنها با یکدیگر برابر نیستند، تعجب نکنید، چون همانطور که گفتیم به دلیل متن باز بودن، توسط شرکت های مختلف ویرایش می شود. این فرمت بیشتر در زنگ های موبایل و بازی ها مورد استفاده قرار می گیرد.

TTA

این فرمت همانند MPC در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت ولی چند سالی است که منسوخ شده است.

WAV

این فرمت در ابتدا به صورت مشترک توسط شرکت های مایکروسافت و IBM عرضه شد که به عنوان فرمت صوتی پیش فرض در ویندوز ۹۵ مورد استفاده قرار می گرفت. هم اکنون این فرمت به عنوان استاندارد صداهای مختلف در ویندوز مورد استفاده قرار می گیرد. این فرمت توسط اکثر موبایل ها هم پشتیبانی می شود. با توجه به این که در این فرمت از روش های فشرده سازی استفاده نمی شود، حجم فایلی که با این فرمت ایجاد می شود بسیار زیاد می باشد و به همین دلیل از آن برای فایل های موسیقی استفاده نمی شود.

WMA

این فرمت از جمله فرمت هایی است که توسط مایکروسافت عرضه شده است و حجم آن تقریبا نصف فرمت MP3 می باشد ولی کیفیت آن از فرمت MP3 کمتر می باشد.

AAC

این فرمت با همکاری شرکت های سونی و نوکیا با هدف جایگزین کردن آن با MP3 عرضه شد که کیفیت بهتری نسبت به فرمت MP3 دارد. سخت افزار آیپد از جمله دستگاه هایی است که از این فرمت پشتیبانی می کند. لازم به ذکر است این فرمت دارای تگ Id برای جلوگیری از کپی نمی باشد.

M4A

این فرمت توسط شرکت اپل عرضه شده است و بیشتر در دستگاه های این شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. فرمت M4A از فرمت MP3 فشرده تر است و به همین دلیل حجم آن از MP3 کمتر، ولی دارای کیفیت برابری می باشد. البته هنوز همه دستگاه ها از این فرمت پشتیبانی نمی کنند.

M4R

این فرمت بیشتر برای زنگ های موبایل در آیفون کاربرد دارد.

 

فرمت های تصویری

۳GP

این فرمت یکی از قدیمی ترین فرمت های تصویری است و دارای تعداد فریم های محدود و سبک می باشد و به همین دلیل حجم و کیفیت آن خیلی پایین می باشد.

AVI

این فرمت در سال ۱۹۹۹ توسط شرکت مایکروسافت عرضه شد و هم در ویندوز و هم در مک قابل استفاده است. شما وقتی از دوربین های دیجیتال و نرم افزارهای ضبط از صفحه نمایش استفاده می کنید، فیلم های ضبط شده با این فرمت ذخیره می شوند و کیفیت فایل ایجاد شده به طور کامل حفظ شده و حجم این فایل هم فوق العاده بالا می باشد.

MP4

یکی از محبوب ترین فرمت های تصویری این فرمت می باشد. این فرمت دارای کیفیت و حجم مناسبی است و در اکثر دستگاه ها قابل استفاده می باشد.

DAT

این فرمت در اصل یک فایل داده است. امکان دارد شما در داخل ویندوز و کنار نرم افزارهای مختلف فایل هایی را پیدا کنید که پسوند آنها DAT باشد و شاید برای شما این سوال ایجاد شود که این فایل ها چه تفاوتی با فیلم هایی دارند که پسوند آنها DAT است. وقتی شا یک CD حاوی فایل ویدیویی را باز می کنید، فرمت فیلم ها DAT می باشد و باید بدانید که این پسوند غیرواقعی می باشد. یعنی وقتی شما عملیات رایت را انجام می دهید و یک VCD را ایجاد می کنید، داده های آن در یک فایل با پسوند DAT ذخیره می شوند ولی این فایل ها توسط ویندوز قابل پخش می باشد و در اصل فرمت این فیلم ها MPG می باشد.

FLV

این فرمت مخفف Flash Video می باشد و نوعی فایل فلش می باشد. فیلم هایی که فرمت آنها FLV می باشد، کیفیت قابل قبول و حجم پایینی دارند.

MPG

این فرمت در اوایل عرضه شدن با هدف فشرده سازی صدا و تصویر عرضه شد و نام دیگر آن MPEG می باشد. این فرمت دارای حجم و کیفیت مناسبی است و به راحتی توسط انواع دستگاه ها قابل پخش می باشد.

BIK

این فرمت مخصوص بازی های کامپیوتری می باشد.

WMV

این فرمت توسط شرکت مایکروسافت عرضه شده است و با وجود اینکه حجم ویدیوها را بسیار پایین می آورد، دارای کیفیت بالایی می باشد. این فرمت همانند فرمت MP4 محبوبیت بالایی دارد.

MOV

این فرمت توسط شرکت اپل عرضه شده است و در چارچوب QuickTime شامل صوت، ویدیو، متن و انیمیشن می باشد.

SWF

این فرمت، فرمت فایل های نرم افزار فلش می باشد و از آن برای تولید انیمیشن های کم حجم استفاده می شود. اطلاعات تصویر ذخیره شده در این فرمت، بر خلاف سایر فرمت های ویدیویی که به صورت پیکسل پیکسل است، به صورت فرمول های ریاضی ذخیره می شود و به همین دلیل حجم اینگونه فایل ها بسیار پایین می باشد. از این فرمت در بنرهای سایت ها استفاده می شود.

VOB

این فرمت مخصوص فیلم های DVD می باشد که شامل تصویر، صدا، زیرنویس و منو می باشد.

MKV

این فرمت، فرمت فشرده سازی ویدیو نیست و حاوی فایل های چندرسانه ای می باشد. یعنی شما می توانید تعداد نامحدودی از فایل های تصویری، صوتی، زیرنویس و دیگر داده ها را در قالب یک فایل نگه داری و از آن استفاده کنید.

 

فرمت های گرافیکی

BMP

این فرمت جزء فرمت های محبوب می باشد. حجم تصاویری که با این فرمت ایجاد شده است بالا است و دارای کیفیت بالایی می باشد.

GIF

این فرمت از جمله فرمت هایی است که دارای تصاویر متحرک است و توانایی ذخیره چند تصویر در یک فایل را دارا می باشد. حجم این فرمت بسیار مناسب می باشد و به دلیل اینکه برای پخش(بر خلاف فرمت SWF) نیاز به پلاگین خاصی ندارد، برای ساخت بنر بسیار مناسب تر از فرمت SWF می باشد. البته ناگفته نماند که فرمت SWF امکانات خیلی بیشتری را در اختیار شما قرار خواهد داد.

CUR

این فرمت مخفف Cursor می باشد و برای فایل های Cursor که در ویندوز برای ماوس استفاده می کنیم از این فرمت استفاده می شود.

JPG

این فرمت رایج ترین فرمت بین فرمت های گرافیکی می باشد و در تمامی نرم افزارها و دستگاه ها از این فرمت استفاده می شود. فرمت JPG دارای کیفیت و حجم بسیار مناسبی می باشد و برای تصاویری که تعداد رنگ های آنها زیاد است بسیار مناسب است. همچنین بسیاری از دوربین های دیجیتال و نرم افزارها، تصاویر خود را با این فرمت ایجاد و ذخیره می کنند.

PNG

این فرمت یک فرمت سبک می باشد و برای تصایر شفاف از آن استفاده می شود. البته حجم و کیفیت این فرمت از فرمت JPG بیشتر می باشد.

TIFF

از این فرمت در اسکنرها استفاده می شود.

ICO

از این فرمت برای ایجاد و طراحی آیکن ها استفاده می شود.



:: بازدید از این مطلب : 16
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

آشنایی با انواع فرمت های تصویری

اگر با کار ادیت عکس سروکار دارید یا طراحی بنر انجام می‌دهید، احتمالا با انواع فرمت های تصویری برخورد داشته‌اید. ممکن است از خودتان این سوال را بپرسید که چرا باید با انواع این فرمت‌ها آشنا شوید؟

فرض کنید بدون آشنایی با این مبحث، از فرمتی در سایت خود استفاده می‌کنید که باعث می‌شود سرعت لود سایت شما کاهش یابد. این مسئله اصلا نمی‌تواند خبر خوبی برای شما باشد. همچنین ممکن است به‌عنوان یک عکاس ندانید کدام فرمت برای شما مناسب‌تر است. هر فرمتی ویژگی مخصوص به خود را دارد و انتخاب یک فرمت نامناسب می‌تواند به کسب‌وکار شما آسیب بزند. همین یک دلیل کافی‌ست تا توصیه کنیم با انواع فرمت های تصویری آشنا شوید.

در این مقاله ابتدا شما را با نحوه ذخیره کردن داده‌های تصویر دیجیتال آشنا می‌کنیم؛ سپس از فایل‌های raster و vector برای شما صحبت خواهیم کرد و پس از آن، معروف‌ترین انواع فرمت‌های تصویری را به شما معرفی می‌کنیم.

داده‌های تصویر دیجیتال به چند حالت قابل ذخیره‌شدن در یک فایل هستند؟

قبل از این که بخواهیم شما را با انواع فرمت های تصویری آشنا کنیم، ابتدا می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که داده‌های تصاویر دیجیتال را به چند حالت می‌توان در یک فایل ذخیره کرد؟ پاسخ اولیه به این سوال آن است که به سه روش می‌توان این کار را انجام داد: غیر فشرده، فشرده و برداری

فرمت‌های فشرده‌سازی به دو نوع Lossy یا اتلافی و Lossless یا غیر اتلافی تقسیم می‌شوند.

تفاوت فرمت‌های فشرده‌سازی تصاویر (Lossy و Lossless)

زمانی که می‌خواهید از تصاویر در کارهای خود استفاده کنید، کیفیت بالای تصویر برای شما مهم خواهد بود و از طرف دیگر احتمالا می‌خواهید تا جایی که ممکن است، حجم زیادی هم نداشته باشد. دو نوع فشرده‌سازی با نام‌های Lossy و Lossless وجود دارد. به Lossy فشرده‌سازی با اتلاف داده و به Lossless فشرده‌سازی بدون اتلاف داده گفته می‌شود.

در روش فشرده‌سازی با اتلاف داده، همان‌طور که از نامش پیداست، زمانی که می‌خواهید تصاویر را فشرده کنید، برخی از اطلاعات از بین می‌روند. وقتی داده‌ها از بین بروند، کیفیت تصاویر هم کاهش پیدا می‌کند و تصویر نهایی یک کپی دقیق از تصویر اولیه نخواهد بود. هدف این روش آن است که تا جایی که امکان دارد اندازه فایل کاهش یابد.

اما در روش فشرده‌سازی بدون اتلاف داده، کیفیت تصاویر پایین نمی‌آید و هیچ داده‌ای از بین نمی‌رود.

اگرچه ممکن است در روش Lossy داده‌ها از بین بروند؛ اما اگر در جای مناسب به کار رود، ارزش آن را دارد که از این روش استفاده کنید. برای مثال، استفاده از تصاویری که از حد معمول بزرگ‌تر باشند، باعث می‌شود سرعت سایت شما کاهش پیدا کند؛ بنابراین مهم است بدانید که در هر موقعیتی بسته به نیاز خودتان از  چه روشی برای فشرده‌سازی تصاویر  بهره می‌برید.

رایج ترین فایل های تصویری

رایج‌ترین فایل‌های تصویری فایل‌های raster و vector هستند. برای آشنا‌ شدن با تفاوت این دو نوع فایل، در ادامه مطلب همراه باشید.

فایل‌های رستر یا پیکسلی

این روزها کمتر کسی‌ست که نداند فتوشاپ چیست یا دست کم اسم آن را نشنیده باشد. یکی از محبوب‌ترین نرم‌افزارهایی که تصاویر را به‌صورت پیکسلی به ما ارائه می‌دهد، همین فوتوشاپ است. تصاویر رستری از پیکسل‌ها تشکیل شده‌اند. زمانی که تصاویر را بزرگ می‌کنید، می‌توانید این پیکسل‌ها را ببینید.

انواع فرمت های تصویری مثل JPEG، PNG و GIF جزو تصاویر پیکسلی هستند.

فایل‌های وکتور یا برداری

اگر تصویرسازی می‌کنید یا با استفاده از نرم‌افزارها طراحی انجام می‌دهید، احتمالا می‌دانید که ایلوستریتور چیست و چه کاربردی دارد. از طرف دیگر شاید اسم وکتور را هم در کنار این نرم‌افزار زیاد شنیده باشید؛ اما تصاویر وکتور چه هستند؟

تصاویر وکتور یا برداری با استفاده از مختصات ریاضی به ما نمایش داده می‌شوند و از خط و منحنی تشکیل شده‌اند؛ بنابراین هر چه قدر آن‌ها را بزرگ‌نمایی کنید، دچار افت کیفیت نخواهند شد. این ویژگی برای انجام کارهای چاپی در ابعاد بزرگ یک مزیت به حساب می‌آید.

انواع فرمت های تصویری

در این قسمت از مقاله، برخی از معروف‌ترین فرمت‌های تصویری را به شما معرفی می‌کنیم و هر کدام را به‌صورت جزئی به شما توضیح خواهیم داد.

فرمت JPEG/JPG

JPEG مخفف Joint Photographic Experts Group است. این فرمت، معروف‌ترین فرمت تصویری است که با آن سروکار داریم. این فرمت را به‌صورت جی پی ای جی می‌خوانند؛ اما برخی برای سهولت به آن جی‌پگ هم می‌گویند. اکثر دوربین‌های عکاسی خروجی تصویر خود را با این فرمت ارائه می‌کنند. این فرمت از تکنیک فشرده‌سازی Lossy استفاده می‌کند.

JPG فرقی با JPEG ندارد و فقط مخفف‌شده آن است. در واقع نسخه‌های قدیمی ویندوز نمی‌توانستند فرمت‌هایی که دارای بیش از سه حرف بودند را شناسایی کنند؛ بنابراین آن را کوتاه کردند و به JPG تغییر دادند.

زمانی که تصویر خود را با این فرمت ذخیره می‌کنید، بعد از انجام ویرایش و ذخیره مجدد آن، کیفیت تصویر افت خواهد کرد. با هر بار تکرار این عمل، این روند ادامه پیدا می‌کند. از آن جایی که کپی‌کردن، اثری در کیفیت آن‌ها نخواهد گذاشت، یک کپی از این تصویر داشته باشید و سپس عمل ویرایش را روی آن انجام دهید.

همچنین بهتر است برای ذخیره لوگو از JPEG استفاده نکنید؛ چرا که اطراف کار حالت پیکسلی به خود می‌گیرد که زیبا نخواهد بود.

فرمت PNG

Portable Network Graphics یا PNG یکی از رایج‌ترین انواع فرمت‌های تصویری‌ برای ذخیره‌کردن به حساب می‌آید. این فرمت در اصل برای تهیه تصاویر با پس‌زمینه شفاف طراحی شده است. از PNG می‌توان برای نمایش لوگو در وب‌سایت‌ها استفاده کرد.

از آن جایی که فرمت GIF طیف رنگی کمی را پشتیبانی می‌کرد، کم‌کم به یک فرمتی که بتواند رنگ بیشتری را در خود ذخیره کند، نیاز شد؛ بنابراین فرمت PNG تبدیل به جایگزینی برای فرمت GIF شد. این فرمت از تکنیک فشرده‌سازی  Lossless استفاده می‌کند؛ بنابراین می‌توانید بدون تغییر کیفیت، آن‌ها را ادیت کنید.

فرمت GIF

اگذ نمی‌دانید گیف چیست، باید بگوییم که GIF مخفف Graphic Interchange Format و تصاویری است که به‌صورت تکرارشونده حرکت می‌کنند و هیچ صدایی ندارند.

مهم‌ترین کاربرد این فرمت، تهیه تصاویر متحرک و انیمیشن‌های کوتاه است. بیشتر تصاویر متحرکی که در وب‌سایت‌ها مشاهده می‌کنید، با این فرمت طراحی شده‌اند؛ البته تمام تصاویری که با این فرمت ذخیره می‌شوند، متحرک نیستند. این فرمت از تکنیک فشرده‌سازی Lossless استفاده می‌کند.

یکی از نکاتی که بهتر است در هنگام استفاده از این فرمت به یاد داشته باشید، این است که اگر تنوع رنگی برای‌تان اهمیت دارد، این فرمت به کارتان نخواهد آمد؛ چرا که بیشترین رنگی که فرمت GIF پشتیبانی می‌کند، 256 رنگ است.

از طرف دیگر برای طراحی بنر متحرک جهت نمایش در وب می‌توانید از فرمت  GIF استفاده کنید.

فرمت TIF/TIFF

Tagged Image File Format یا TIFF برای خروجی کارهای چاپی طراحی شده است. اگر می‌خواهید کاری را برای چاپ طراحی کنید، بهتر است کار خود را با این فرمت به چاپ‌خانه ارائه دهید. این فرمت از مد رنگ CMYK پشتیبانی می‌کند. از طرف دیگر از تکنیک فشرده‌سازی Lossless بهره می‌برد.

در کنار فرمت‌های PDF و EPS، فرمت TIFF یکی از مهم‌ترین فرمت‌ها برای انتقال داده‌های چاپی‌ست.

فرمت SVG

فرمتSVG  مخفف Scalable Vector Graphics است و در فارسی، نگاره‌سازی برداری مقیاس‌پذیر نام دارد و مشهورترین فرمت برداری‌ست. همان‌طور که از اسم کامل آن در انگلیسی مشخص است، SVG یک فرمت برای تصاویر وکتوری‌ست. با Zoom روی عکس‌های SVG کیفیت آن‌ها کاهش نمی‌یابد.

همان‌طور که می‌دانید، لوگوها و آیکون‌ها باید کیفیت بسیار زیادی داشته باشند. فرقی نمی‌کند اندازه لوگوی شما چقدر است. این فرمت می‌تواند در ساخت لوگو و آیکون به کمک شما بیاید. علاوه‌بر این، یکی دیگر از کاربردهای فرمت  SVG این است که می‌تواند در ساخت انیمیشن هم مورد استفاده قرار گیرد.

 از دیگر ویژگی‌های مهم این فرمت این است که مقیاس‌پذیر است؛ به این معنی که اندازه و نوع صفحه نمایش روی کیفیت آن اثر نمی‌گذارد. همچنین این فایل‌ها حجم کمی دارند. همین مسئله باعث می‌شود اگر بخواهید از این فرمت در سایت خودتان استفاده کنید، سایت شما سرعت لود زیادی داشته باشد. یکی دیگر از ویژگی‌های SVG این است که قابلیت ویرایش دارد.

در کنار ویژگی‌های مثبت زیاد این فرمت، می‌توان به برخی معایب آن هم اشاره کرد. برای مثال مرورگرهای قدیمی از این فرمت پشتیبانی نمی‌کنند. از طرف دیگر، این فرمت نمی‌تواند جزئیات را نمایش دهد. در فرمت JPEG  تصاویر آنلاین بهتر و حقیقی‌تر دیده می‌شوند.

فرمت BMP

BMP فرمت استاندارد تصاویر ویندوز است که از هیچ تکنیک فشرده‌سازی استفاده نکرده و پیکسلی ا‌ست. از آن جایی که این فرمت جزئیات زیادی را در خود ذخیره می‌کند، حجم زیادی دارد. به همین دلیل استفاده از این فرمت در صفحات وب توصیه نمی‌شود. از این فرمت می‌توانید برای نمایش تصویر با کیفیت بالا در ویندوز و ذخیره عکس‌های چاپی بهره ببرید.

فرمت JPEG2000

JPEG2000 یک روش فشرده‌سازی تصویر است که به کاربران اجازه می‌دهد تا اندازه فایل تصاویر خود را بدون افت کیفیت قابل ‌توجهی کاهش دهند. JPEG2000 خروجی بهتری نسبت به JPEG دارد؛ اما JPEG کاربردی‌تر بوده و از محبوبیت بیشتری برخوردار است. اکثر مرورگرها از فرمت تصویر JPEG2000 پشتیبانی نمی‌کنند.

فرمت Webp

Webp که یک نوع فرمت تصویری دیگر است که توسط شرکت گوگل ارائه شده است. هدف این فرمت، کاهش حجم عکس‌هاست، بدون آن که کیفیت آن‌ها به شکل محسوسی کاهش پیدا کند. به این ترتیب، سرعت بارگزاری صفحات افزایش ‌می‌یابد. وقتی سرعت لود افزایش پیدا کند، رضایت کاربران هم جلب خواهد شد. این فرمت از هر دو نوع فشرده‌سازی استفاده می‌کند.

همان‌طور که پیش از این گفتیم، PNG برای تهیه تصاویر با پس‌زمینه شفاف استفاده می‌شود و GIF هم برای تصاویر متحرک به کار می‌رود؛ اما Webp شامل هم تصاویر متحرک و هم تصاویر شفاف است.

یکی از معایب این فرمت آن است که برخی از مرورگرها از فرمت Webp پشتیبانی نمی‌کنند.

فرمت HEIF

HEIF مخفف High Efficiency Image Format است. میزان بهره‌وری این فرمت دو برابر یک فایل JPEG است؛ در حالی که در کیفیت آن تغییری ایجاد نمی‌شود؛ بنابراین با استفاده از این فرمت، می‌توانید عکس‌های بیشتری را ذخیره کنید. کمپانی‌هایی مثل کانن، اپل و فوجی‌فیلم از فرمت تصویری HEIF پشتیبانی می‌کنند.

فرمت RAW

بسیاری از عکاسان حرفه‌ای به جای انتخاب فرمت JPEG از این فرمت استفاده می‌کنند. دوربین در عکس‌های RAW هیچ‌ گونه تغییر، پردازش یا ویرایشی روی جزئیات داده‌های عکس انجام نمی‌دهد؛ بنابراین حجم آن نسبت ‌به عکس‌های JPEG بیشتر خواهد بود؛ اما مزیت RAW این است که جزئیات زیادی را در خود ذخیره می‌کند. همچنین عکاسان هنگام ویرایش می‌توانند کنترل بیشتری روی جزئیات عکس‌ها در حالت RAW داشته باشند.



:: بازدید از این مطلب : 15
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

انواع مختلف فایل pdf

یکی از انواع بسیار رایج فرمت‌ های فایل که از اون واسه انتقال نوشته و تصاویر گرافیکی بهره گرفته می‌شه، فرمت pdf هست. این فرمت جزو پرکاربردترین فرمت‌ های انتقال دیتای دیجیتال در دنیای امروز محسوب میشه و به وسیله شرکت ادوبی تولید شده. پس یکی از آسان‌ترین و قابل اعتمادترین روش‌ های انتقال اسناد و نوشته‌ ها، انتقال اون‌ ها از طریق فایل‌ های pdf هست. جالبه بدونی که فرمت pdf تو سیستم عامل‌ های مختلف مثل سیستم عامل‌ های گوشی، ویندوز، لینوکس، مک ساپورت میشه و امکان مشاهده فایل‌ های دارای فرمت pdf در دستگاه‌ های مختلف فراهمه. تو فایل‌ های pdf میشه اطلاعات مختلفی مثل متن، تصویر، ویدیو، دکمه، صدا، لینک و مواردی از این دست گنجونده بشه و امکان امضای اسناد pdf برای تایید صحت اسناد وجود داره.

انواع مختلفی فایل pdfبه بازار عرضه شده و من تو این مقاله قصد دارم این مدل‌ ها رو به صورت کامل برات معرفی کنم. پس اگه تو هم دوست داری با انواع مختلف فایل pdf آشنا بشی و اطلاعات بیشتری در خصوص اون‌ ها به دست بیاری، با من در ادامه مقاله همراه باش.

pdf مخفف چیست؟

 pdfمخفف عبارت Portable Document Format هست که به وسیله شرکت Adobe  تولید شده. فایل‌ های pdf می‌تونن حاوی عناصر مختلفی باشن و به کاربران امکان انتقال اسناد به ساده‌ترین و ایمن‌ترین روش ممکن رو میدن. از اونجایی که فایل‌ های pdf تو پلتفرم‌ های مختلف قابل اجرا هستند، امکان به اشتراک گذاری فایل‌ های pdf در پلتفرم‌ های مختلف وجود داره و با استفاده از دستگاه‌ های مختلف مثل گوشی، موبایل، تبلت و غیره امکان باز کردن فایل‌ های pdf برای مشاهده اطلاعات موجود درون اون ها وجود داره.

 

از جمله مشکلات رایجی که ممکنه موقع کار کردن با فایل‌ های pdf باهاش درگیر بشی، مشکل به هم ریختگی فونت در pdf هست. اگه تو هم با این مشکل مواجه شدی و روش برطرف کردن اون رو بلد نیستی، پیشنهاد می‌کنم روی همین لینک کلیک کنی تا روش رفع این مشکل رو یاد بگیری.

چرا نیاز به استفاده از فایل‌ های pdf داریم؟

یکی از سوال ‌هایی که ممکنه واسه کاربرا به وجود بیاد اینه که اصلاً چرا نیاز به استفاده از فایل‌ های pdf داریم؟ تو پاسخ به این سوال باید بگم که فرض کن یه فایل ورد ایجاد کردی و قصد به اشتراک گذاری اون فایل با شخص دیگه‌ای در قالب فرمت DOCX  رو داری. اون شخص برای اینکه بتونه فایل تو رو باز کنه حتماً باید روی سیستمش نرم‌افزار مایکروسافت ورد نصب باشه. علاوه بر این اگه اون شخص اون فونت‌ هایی که تو برای نوشتن فایلت ازش استفاده کردی رو روی سیستمش نداشته باشه، نمی‌تونه فایل ورد تو رو با همون فرمت و قالبی که تو روی سیستمت میبینی، ببینه.

پس در مواقعی که می‌خوای قالب‌بندی سند حفظ بشه تا مخاطب اون رو درست همونطور که تو روی سیستمت می‌بینی روی سیستمش ببینه، می‌تونی فایل رو در قالب یه فایل pdf براش ارسال کنی. پس فایل‌ های pdf فقط برای مشاهده مطالب در قالب و فرمت اصلی مورد استفاده قرار می‌گیرند و مناسب ویرایش کردن نیستند.

 

آیا امکان ویرایش فایل‌ های pdf وجود دارد؟

همونطور که تو بخش قبلی بهش اشاره کردم فایل‌ های pdf عموماً برای مشاهده مطالب استفاده میشن و برای ویرایش مناسب نیستند. اما اگه خواستی یه سری تغییرات تو فایل pdf اعمال کنی، می‌تونی از نرم‌افزار Adobe Acrobat Pro برای ویرایش این دسته از فایل‌ ها استفاده کنی. البته روش‌ های دیگه‌ای هم برای ویرایش فایل‌ های pdf به جز استفاده از این نرم‌افزار وجود داره. ولی چون اون روش‌ ها پیچیده هستند بهشون اشاره‌ای نمی‌کنم. با استفاده از نرم‌افزار فوق امکان ویرایش کلیه المان‌ های موجود در فایل‌ های pdf مثل جداول، متون و غیره وجود داره.

 

معرفی فرمت‌ های مختلف فایل pdf

فایل‌ های pdf در چندین فرمت مختلف وجود دارند که هر کدوم از اون‌ ها برای یه هدف خاص طراحی شدن. پس بهتره بدونی که هر کدوم از این فرمت‌ ها دقیقاً برای چه منظوری مورد استفاده قرار می‌گیرند تا محتوا رو هدفمندتر تولید کنی. در ادامه به معرفی و بررسی هر کدوم از این فرمت‌ ها خواهیم پرداخت:

 

فرمت PDF/E

 

یکی از فرمت‌ های فایل pdf ، فرمت PDF/E  هست که برای رسیدگی به مسائل مهندسی ازش استفاده می‌شه. این فرمت اقدام به پشتیبانی از رسانه‌ های تعاملی مثل تصاویر سه بعدی و انیمیشن‌ ها می‌کنه.

 

فرمت PDF/UA

 

از دیگر فرمت‌ های فایل‌ های pdf ، فرمت PDF/UA هست که طراحی اون به نحوی انجام شده که اقدام به در دسترس قرار دادن فایل‌ های pdf برای همه افراد، حتی افرادی که دارای معلولیت‌ هایی مثل اختلال بینایی هستند می‌کنه.

 

فرمت PDF/X

 

فرمت دیگه از فایل‌ های pdf فرمت PDF/X هست که دلیل توسعه اون در نظر گرفتن نیاز های خاص صنایع چاپ و انتشارات هست. فرمت فوق اقدام به پشتیبانی از جاسازی اطلاعات گرافیکی مثل نمایه‌ های رنگی، فونت و تصاویر می‌کنه و این کار رو به نحوی انجام میده که از تغییر موارد عنوان شده در زمان چاپ پیشگیری به عمل میاره.

 

فرمت PDF/VT

 

فرمت آخر از فایل  های pdf فرمت PDF/VT هست که اقدام به پشتیبانی از لایه‌ ها و داده‌ های قابل تنظیم و پروفایل‌ های رنگی می‌کنه. در مواقعی که قصد ایجاد اسناد تجاری مثل صورتحساب‌ های بانکی رو داری می‌تونی از این فرمت استفاده کنی.



:: بازدید از این مطلب : 27
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()