در مورد فرمت های فایل و پسوندهای مربوط به فایل، مطالب و اطلاعات زیادی را در سطح اینترنت می توانید پیدا کنید ولی در این مقاله سعی شده است که پسوندهای پرکاربرد انواع فایل ها و برنامه ها را به زبانی ساده، تفصیل و توضیح داد شود.
تاریخچه پیدایش واژه ی فایل به کلمه ی لاتین filum برمی گردد و در فرهنگ اصطلاحات رایانه ای، فایل به کوچک ترین واحد منطقی ذخیره سازی که کاربر یا برنامه ساز قادر به مشاهده و دستکاری آن بر روی دیسک می باشد، اطلاق می گردد.
همانطور که می دانید اطلاعات در آرایه هایی از بایت ها ذخیره میشوند و مجموعه ی رکوردها، فایل یا پرونده را تشکیل می دهند.
لازم به ذکر است که هر فایل علاوه بر نام و عنوانش، دارای یک پسوند نیز می باشد که معمولاً این پسوندهای اغلب سه حرفی با یک نقطه از نام اصلی فایل جدا می شوند.
پسوند فایلها را تحت عنوان Suffix یا Extention و یا Format فایل نیز می شناسند.
این پسوندها معمولاً به صورت پیش فرض آشکار نیستند و بعد از نصب نرم افزار مربوطه در ریجستری سیستم عامل ثبت می شوند و بعد از آن مشخص می شود که فایل ها از چه نوع فرمت و ساختاری هستند و چه برنامه هایی مسئولیت اجرای فایل های مربوطه را دارند لازم به یادآوری است که هر پسوند نمایانگر برنامه خاصی است.
https://t.me/s/Tabriz_khabarlary/79910
https://t.me/Tabriz_khabarlary/79910
https://t.me/s/S_Daneshju/18441
https://t.me/S_Daneshju/18441
پسوندهای متداول فايل متنی یا تکست
• پسوند TXT که از کلمه Text گرفته شده است.
پسوند و فرمت TXT یکی از قدیمی ترین پسوندهای فایل دنیا محسوب می شود. پسوند و فرمت تی اکس تی، برای برنامه ی نوت پد طراحی شده است که یک برنامه ویرایشگر متنی ساده بوده و از مهمترین برنامه های موجود در هر کامپیوتری می باشد. این برنامه ی کم حجم و سریع در تمامی نسخه های ویندوز وجود دارد که در این برنامه فقط می توان فونت یا اندازه کل متن را تغییر داد.
البته همانطور که پیداست این برنامه اصلا کامل نیست و برای کاربران فارسی و عربی زبان اشکالاتی در ذخیره کردن اطلاعات به صورت پیش فرض در مورد یو تی اف هشت دارد.
• پسوند RTF که از عبارت Rich Text Format گرفته شده است.
پسوند و فرمت قالب متنی غنی RTF، برخلاف پسوند TXT ، با پسوند آر تی اف می توان رنگ و یا فونت بخشی از متن نوشته شده را نیز تغییر داد، حتی برخي خطوط متنی يا کلمات را با فونت دیگری نوشت و همچنین در سایزشان نیز تغییراتی اعمال نمود.
• پسوند DOC که از عبارت Document گرفته شده است.
معمولا همه با پسوند DOC آشنایی دارند چون زمانی که شرکت مایکروسافت به عنوان بزرگترین شرکت نرم افزاری آمریکایی و چندملیتی فناوری جهان که با سیستمعامل ویندوز معروف است، نرم افزار کاربردی و همه پسند مجموعه آفیس را وارد بازار نمود وحتی امروزه نیز بهترین ویرایشگر متن در حال حاضر دنیا به حساب می آید، پسوند داک را به سر زبان ها انداخت.
لازم به ذکر است که فرمت داک علاوه بر قابلیت های فرمت RTF قابلیت جدیدی دارد که در آن می توان تصاویر را هم به متن اضافه نمود.
• پسوند PDFکه از عبارت Portable Document File گرفته شده است.
پسوند PDFبه معنای ساختار سند قابل حمل می باشد و برای نرم افزار آدوب آکروبات ریدر محصول شرکت بزرگ ادوبی هست.
همانطور که شاید در جریان باشید، یکی از مشکلاتی که در نقل و انتقالات فایل هایی با پسوندهای دیگر متنی وجود دارد، تغییر استایل از جمله فونت و سایز و چینش متن ها می باشد که در سیستم جدید که فایل بر روی آن انتقال یافته است، ممکن است همان فایل با جزییاتی نباشد که مدنظر کاربر و تهیه کننده فایل بوده است.
به همین جهت با پیدایش پسوند پی دی اف، این دغدغه حل گردید و اسنادی که شامل تصویر، متن با فونت و استایل معین باشند، بدون هیچ وابستگی ای به سخت افزار و نرم افزار بازکننده و حتی سیستم عامل، بدون کوچکترین تغییری در ساختارش، اجرا شود.
بیشتر دانشجویان دانشگاه ها به دلیل نیاز به یکپارچگی طراحی هایشان برای ارائه سمینار، پایان نامه و مقالات از فرمت PDFاستفاده می کنند.
برای اینکه خستگیتون در بره، یه سر به این لینک تلگرامی که تبلیغ دیتاجو هست بزنیم:
https://t.me/S_Daneshju/18441
• پسوند SRT که از عبارت Shortest Remained Time گرفته شده است.
پسوند SRT نوعی الگوریتم به حساب می آید و یکی از ساده ترین و پرکاربردترین الگوریتم های زمان بندی در رده خود است.
از میان تمام انواع فرمتهای فایل زیرنویس، پسوند اس آر تی محبوب ترین نوع آنها می باشد.
فرمت SRT را میتوان با نرم افزارهای نوت پد ویا ورد پد به راحتی اجرا نمود و حتی زیرنویسی را طراحي و ویرایش کرد.
این فرمت با اکثر نرم افزارهای پخش ویدئو و برنامههای ساخت زیرنویس موجود، سازگاری کاملی داردو اگر علاقه مند به تماشای قیلم وسریال های خارجی با زیرنویس هستید، این پسوند حتما برای شما آشنا است.
انواع پسوندها و فرمت های فشرده سازی و کمپرس فایل
فرمت های فشرده سازی فایل با هدف آرشیو نمودن و چند تکه کردن فایلهای بزرگ ایجاد شده اند که علاوه بر کار اصلیشان که کم کردن حجم هست، می توان در هنگام ارسال ایمیل ها نیز از آن ها استفاده نمود.
همچنین روی این نوع فایل ها می توان رمزنگارهایی انجام داد تا دسترسی به اطلاعات داخل آن بدون پسورد و کد برای دیگران امکانپذیر نباشد.
فایل هایی با این پسوندها را معمولا با نرم افزارهای معروف و متداولی مثل winzip و winrar می توان از حالت فشرده سازی خارج و استفاده نمود.
https://t.me/link_building/498
https://t.me/s/link_building/498
• پسوند ZIP که از عبارت PKzip file name extension گرفته شده است.
پسوند ZIP توسط Katz با یک الگوریتم رمزگذاری اختصاصی ایجاد گردیده است. فایل هایی که با پسوند زیپ فشرده شده اند بدون ابزار خاصی اکسترکت می شوند و حتی سیستمعامل های ویندوز، برخی توزیعهای لینوکس و همچنین سیستمعامل مک، به صورت پیشفرض برنامههایی دارند که قادر به بازکردن فرمت زیپ هستند و کار کاربر را ساده کرده اند.
فرمت رمزگذاری شده ZIP نسبتاً ضعیف بوده و به خاطر ابزارهای بازیابی پسورد هک، نمیتوان به هنگام فشرده سازی از آن برای رمزگذاری اطلاعات خیلی مهم استفاده کرد و توصیه میشود برای حفظ امنیت فایل های حساس، از الگوریتمهای رمزگذاری قویتری و پیچیده تری استفاده گردد.
https://canvas.ubc.ca/eportfolios/7480/Home/_____
• پسوند RAR که از عبارت Roshal Archive گرفته شده است.
پسوند RAR توسط Eugene Roshal از کشور روسیه طرح ریزی شده است.
پسوند رار بعد از فرمت زیپ بوجود آمده و این پسوند در برنامه وین رار اجرا می گردد و یکی از بهترین ها در نوع خود می باشد چون تقریباً حجم فایل ها را تا دو برابر فایل های زیپ می تواند در هنگام کمپرس کردن کاهش می دهد.
فرمت RAR با استاندارد بسیار قویتر AES-128 رمزگذاری میشود که البته نسخه های جدیدتر فرمت رار از روشهای پیشرفتهتر و هوشمندانه تر رمزگذاری استفاده میکنند و فشردهسازی بیشتری را تحمیل نموده و حتی کاهش حجم بیشتری را اعمال میکنند و امکان خرابی دادهها نیز به مراتب در این موارد خیلی کمتر می باشد.
پسوند متداول فايل های ایمیج
• پسوند ISO
فايلهايی با پسوند ISO مثل یک آرشیو می باشند که منظور همان کپی دقیقی از دیسکهای نوری (دی وی دی ها، سی دی های، بلوری ها) را اشاره می کنند.
همچنین میتوان با ماونت کردن یک فایل با پسوند ایزو، آن را در یک درایو مجازی قرار داد و محتویاتش را به راحتی مشاهده کرد.
پسوند متداول فايلهاي تصويري و مالتی مدیا
• پسوند WMV که از عبارت Windows Media Video گرفته شده است.
پسوند WMV مخصوص نرم افزار ویندوز مدیا پلیر هست. فرمت WMV برای اهداف فضایی مجازی و به منظور استریم ویدیو از طریق اینترنت بنا نهاده شد.
فایل با پسوند دبلیو ام وی، طبق الگوریتم فشردهسازی ویدیویی خاصش، حجم فایلهای ویدیویی اصلی را به مراتب کمتر میکند بدون اینکه در هنگام رمزنگاری و فشرده سازی افت کیفیت پیدا کند.
• پسوند MPG که از عبارت Moving Picture Experts Group گرفته شده است.
پسوند MPG که یکی از فرمت های تصویری رایج می باشد در اوایل کار به عنوان فشرده سازي تصوير و صدا استفاده می شده است و توسط سادهترین پلیرها و پخش کننده ها هم به راحتی اجرا می گردد و دارای دسته بندی های متعددی می باشد ،مثلا پسوند صوتی معمول آن mp3 می باشد.
فرمت mp4 یکی از فرمتهای محبوب در سطح بین المللی است که در گروه فرمت های ام پی جی استانداردسازی شده است و بیشتر سایتها و نرمافزارهای مختلف از این فرمت استفاده و پشتیبانی می کنند.
پسوند متداول فايلهاي عکس
http://myweb.fiu.edu/sguzm033/datajo-with-storytelling-of-the-top-students-of-iran-and-the-world/
• پسوند GIF که از عبارت Graphic Interchange Format گرفته شده است.
پسوند GIF که توسط شرکت CompuServe ابداع شده است، به معنی فرمت گرافیکی مبادله می باشد و مشخصکننده ی بافت پروندههای گرافیکی ثابت یا متحرک است.
فرمت GIF این روزها به طور وسیع در دنیای وب برای منتشر کردن تصاویر به کار میرود
به طور مثال می توان به تصاویر متحرکی که هیچ صدایی ندارند و بیشتر در اپ تلگرام نیز استفاده های بیشماری می شود و یا بنرهای تبلیغاتی متحرک و ثابت که در اکثر وب سایت ها برای جلب توجه گذاشته می شوند، اشاره نمود.
بهترین برنامه براي مديريت تصاوير با فرمت گیف یا جیف نرم افزارAdobe Image Ready می باشند.
• پسوند JPG که از عبارت Joint Photographic Group گرفته شده است.
پسوند JPG به معنی مشترک گروه کارشناسان عکاسی است و از معروف ترین پسوند ها در میان تصاویر و عکس می باشد.
فرمت JPG روش و تکنیکی است برای فشرده سازی حرفه ای تصاویر و به دلیل اینکه از تکنیک های فشرده سازی با اتلاف استفاده می کند (در فشردهسازی با اتلاف، دادهها طوری فشرده میشوند که داده ی بازیابیشده با داده ی اصلی خیلی اندک تفاوت داشته باشد) حجم و کیفیت خوبی را در میان پسوندها دارا می باشد.
برنامه های ویرایش تصاویر متعددی مثل برنامه ی پیش فرض نمایش تصاویر در ویندوز و یا حتی نرم افزار فتوشاپ خیلی راحت پسوند جی پی جی یا جیپگ را پشتیبانی می کنند.
• پسوند PNG که از عبارت portable network graphics گرفته شده است.
فایل گرافیکی قابل حمل پسوند PNG یک نوع فایل تصویری سبک و راحتی است که معمولا برای اضافه کردن شفافیت به یک تصویر در دنیای وب مانند لوگوی یک وب سایت و یا حتی حالت آیکون در سیستم عامل های امروزی مورد استفاده قرار می گیرد.
از آنجایی که پسوند پی ان جی در هر مرورگر وب مانند فایرفاکس، کروم و اپرا، می توان باز نمود بیشتر مورد استفاده طراحان و برنامه نویسان این حیطه می باشد.
می توانید به راحتی با نرم افزارهای متعددی مثل Axialis IconWorkshop و Adobe PhotoShop، فرمت PNG را ایجاد کرده و حتی ویرایش هایی را در آن انجام دهید.
پسوند متداول فايلهاي صوتی یا آدیو
• پسوند MP3 که از عبارت Moving Picture Experts Group Layer-3 گرفته شده است.
پسوند MP3 که موفق ترين نوع از خانواده Mpeg می باشد و یکی از معروف ترین و محبوب ترین فرمت های صوتی و پخش در دستگاه های پخش خانگی و حتی داخل خودروها هست.
فرمت MP3 یک سيستم متراكم و فشردهاي براي فایل های موسيقي ميباشد كه علاوه بر اینکه از حجم کمی برخوردار می باشد، از کیفیت خوب و مطلوبی نیز برخوردار است.
برنامه پیشفرض برای اجرای فایل هایی با پسوند ام پی تری در سیستمعامل ویندوز، نرم افزار Windows Media Player و در سیستمعامل مکینتاش شرکت اپل، نرم افزار QuickTime و در اکثر توزیعهای سیستمعامل لینوکس، نرم افزار Rhythmbox می باشند.
پسوند صفحات وب سایت
• پسوند HTML که از عبارت Hyper Text Markup Languageگرفته شده است.
پسوند HTML به پسوند صفحات وب اشاره دارد و پایه و اساس وب به شمار می رود.
البته فرمت اچ تی ام ال یا اچتمل را می توان حتی یک زبان در نظر گرفت که برای نشانهگذاری و تدوین قالب و همچنین طراحی صفحات وب مورد استفاده قرار می دهند و دستورعملهای این زبان که از نوع تکست است، برچسب های تگ نام دارند.
برای اینکه این صفحات را ویرایش کنید میتوانید از ادیتورها و نرم افزار هایی نظیر Notepad و WordPad همچنین front Page و Adobe Dreamweaver استفاده نمایید.
با توجه به توضیحات مفصل بالا، اگر نمی دانید چه پسوندها و فرمت هایی را میتوان با چه نرم افزارهایی باز کرد باید برای شناسایی و تشخیص فایلهای ناشناخته، اول از جستجوی گوگل با جستجو نمودن پسوند و فرمت مربوطه استفاده کنید و در صورت پیدا نکردن نرم افزار با راه حل، مرحله بعدی استفاده از سایت های (WolframAlpha ، FILExt ، Filesuffix ، OpenWith ، FileInfo) می باشد تا شما را در اجرا نمودن فایل با فرمت مدنظرتان راهنمای لازم را بکنن.